cash

Cash is king

Dacht u dat het in uw onderneming om rendement of winst ging? Wat is winst waard als u geen geld te besteden hebt? Eigenlijk gaat het in elke onderneming om geld, liquide middelen, cashflow. Geld kunt u uitgeven, winst niet. Omdat hiervoor heel vaak te weinig aandacht is, gaan we het nu eens hebben over uw geldstromen.

Natuurlijk is een gezonde, stabiele winst belangrijk. Uiteindelijk moet er op lange termijn winst worden gemaakt, anders houdt u het gewoonweg niet vol. Maar tussen winst en cashflow zitten nogal wat verschillen. Enkele factoren zijn afschrijvingen, investeringen, aflossingen, voorraad toe- en afname, betalingstermijnen van de debiteuren en crediteuren, privé-opnamen. Veel van deze zaken kunt u zelf beïnvloeden. Het belangrijkste is dat u niet wordt verrast en in control bent.

Nu hebben veel ondernemingen het op dit moment zwaar. Wat kunt u doen aan een acuut geldgebrek? Let wel: dit zijn korte termijnoplossingen, vaak met een eenmalig effect. Het kan u echter wel de tijd geven om maatregelen te nemen.

  1. Uw voorraad: verkoop uw voorraad versneld. Ja, dit gaat meestal ten koste van de winst, want u zult moeten afprijzen of andere afzetkanalen moeten vinden, maar het levert u wél geld op en daar gaat het hier over. Stel dat u een (te) grote voorraad heeft, waarvan u in de wintermaanden normaal gesproken niet veel verkoopt, dan ligt dat gedurende een hele periode dood kapitaal te zijn. Uitverkopen en volgend seizoen met een frisse (kleinere?) voorraad starten!
  2. Uw debiteuren: het debiteurenbeleid van heel veel ondernemingen laat te wensen over. Aandacht geven (dus herinneren, aanmanen, etc) maakt vaak al dat u sneller aan de beurt bent bij uw afnemers. Alles een week eerder binnen levert veel geld op.
  3. Snel factureren: probeer zo snel mogelijk te factureren. Als u krap, zit kunt u het zich niet veroorloven om uw verkoopfacturen een paar dagen te laten liggen. Wel eens aan factureren per e-mail gedacht? Scheelt ook weer een paar dagen.
  4. Uw crediteuren: maak betalingsafspraken met uw crediteuren. Probeer de betalingstermijn op te schuiven of regelingen te treffen voor grotere bedragen. Als zij net zo goed bezig zijn als u met de debiteuren, kan dit overigens nog wel eens lastig worden.
  5. De bank: de eerste ingeving is vaak om naar de bank te gaan. Niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Verwacht niet dat de bank uw verliezen “even” financiert, maar als u met een goed plan komt en laat merken dat u in control, bent is er best nog wel wat mogelijk. Een extra krediet voor een grote order, de aflossingen opschorten of over een langere termijn verdelen. Nee heb je, ja kun je krijgen.
  6. De Belastingdienst: als u door de crisis niet in staat bent uw omzetbelasting of loonbelasting te betalen, is een betalingsuitstel voor maximaal een jaar tot maximaal € 20.000 tegenwoordig vrij gemakkelijk te krijgen. Voor grotere bedragen of langere termijnen moet u, zoals vanouds, een hele procedure voor een betalingsregeling door.

Tot zover de snelle maatregelen. Deze maatregelen kunnen u wat lucht geven om een plan te maken waardoor u niet weer in deze situatie terecht komt. Wie deze columns van mij vaker leest weet dat ik u bijna jaarlijks tegen het einde van het jaar aanspoor om de begroting te gaan maken voor het volgende jaar. Ik daag u uit om deze begroting nu eens op basis van geldstromen te maken.

Wanneer ontvangt u wat en wanneer moet wat betaald worden. Een klassiek voorbeeld is het vakantiegeld in mei. U boekt dit elke maand in de kosten, maar moet alles in één keer uitbetalen. Vergeet vervolgens niet de loonbelasting die er achteraan komt, want die is in juni, door het vakantiegeld in mei, vaak ook twee keer zo hoog dan normaal.

In de begroting op basis van geldstromen houdt u rekening met investeringen die u van plan bent te doen en met de aflossingen aan de bank, die vaak eens per kwartaal worden afgeschreven. U zult ook het effect van betalingstermijnen van debiteuren en crediteuren vrij eenvoudig inzichtelijk kunnen maken.

Met deze begroting weet u vooraf wanneer u ruimte hebt en wanneer u krap zit. Als u dat ziet aankomen, kunt u maatregelen nemen. Het zal er in resulteren dat u in control bent, want het klopt wat er gezegd wordt: cash is king!