relaxt op vakantie

Relaxt op vakantie

Nu het voorjaar wordt, komt bij mij de zomer ook al weer in beeld. Misschien is dat wel een beetje vroeg, maar u zou dat ook even moeten doen. De zomer is namelijk voor veel ondernemers helaas vaak een periode van geldzorgen. Hopelijk kan ik u helpen om dit jaar iets relaxter op vakantie te gaan.

Want wat is er voor, in en na de zomer in veel ondernemingen aan de hand? De stabiele geldstroom waar u in de rest van het jaar op rekent, is plotseling niet meer zo betrouwbaar en tot overmaat van ramp kampt u zelf met extra uitgaven.

Het begint vaak eind mei. Eind mei moet het vakantiegeld worden uitgekeerd. Dit eerste hobbeltje is vaak nog wel te overbruggen uit reserves die er zijn, of door de leveranciers dan maar eens een keer twee weken later te betalen. Vervolgens komt eind juni de tweede incidentele post, want dan moet u namelijk de loonbelasting afdragen die u ingehouden heeft over het vakantiegeld. Helaas hadden uw klanten dezelfde problemen (of noem het strategie) als u en daarom heeft u in de tussenliggende weken even minder geld op uw openstaande rekeningen ontvangen dan normaal.

Dan zijn we eind juni/begin juli en komen de vakanties al in zicht. Hadden we vroeger met zijn allen collectief twee of drie weken vakantie, de laatste jaren heb ik de indruk dat de BV Nederland minimaal zes weken stil ligt. Vakantiespreiding binnen uw bedrijf en binnen Nederland heeft ook zijn nadelen. Alles duurt langer doordat er minder gewerkt wordt. Verantwoordelijken zijn er niet en tijdens de afwezigheid blijft het werk, zoals het inboeken van uw factuur, even een paar weken liggen. Het gevolg is dat u langer op uw geld moet wachten.

Wat daarnaast gedurende deze lange zomerperiode aan de orde is, is dat er niet wordt gekocht of verkocht. Verkopers en vertegenwoordigers krijgen geen voet tussen de deur. Alles wordt tot na de vakantie doorgeschoven. In de zomermaanden hebben veel ondernemers daardoor een week of zes veel minder, of soms zelfs helemaal geen omzet. Dit manifesteert zich in de twee maanden ná de vakanties, dus in de maanden augustus en september. U bent dan echter wel weer vol aan de slag en er worden ook weer kosten gemaakt. Al met al zitten heel veel ondernemers in de periode juni tot en met september met een uitdaging om alles op tijd betaald te krijgen.

Maar ik wil u niet in de put praten. Ik had u een relaxte vakantie beloofd en we zijn nog maar half maart (als ik dit schrijf). Want wat kunt u nu doen om het leed wat te verzachten, of mogelijk zelfs helemaal te voorkomen?

Dat begint met het aloude “meten is weten”. Ik heb u daarvoor net de eerste aanzet gegeven. Ga eerst eens na of dit probleem zich mogelijk ook bij u gaat voordoen en hoe groot het probleem dan is. Zet heel simpel voor de komende zes maanden de inkomsten en uitgaven even op een rij. Vervolgens kunt u gaan nadenken over maatregelen.

Misschien is het handig om wat sneller en frequenter te factureren in deze tijd van het jaar. Heeft u langer lopende projecten, ga dan na hoe het met de termijnen zit. Kunnen er al delen gefactureerd worden. Zit ook wat strakker op de openstaande debiteuren. U weet immers nu al dat dat in de zomermaanden lastig wordt. En beperk uw uitgaven en bouw alvast een buffer op. Dit zijn zo een paar aanwijzingen die voor bijna iedereen gelden. U moet echter uw eigen situatie doorrekenen. Lees ook even mijn blog “Cash is king” van september 2013, deze bevat een aantal kortetermijnoplossingen voor liquiditeitskrapte.

Samenvattend moet u dus nu aan de slag om er voor u zelf een relaxte zomer van te maken. En ook al lukt het niet helemaal om een ideale situatie te creëren, het simpele feit dat u niet meer verrast wordt, maakt al een wereld van verschil.