champagne2-800x600

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het einde van het jaar komt in zicht. Voor veel mensen betekent dit ook: goede voornemens (ook al zeggen ze dat ze daar niet aan doen). Ik hou er van, want dat betekent: vooruitkijken en plannen maken. Om u een beetje te helpen doe ik een voorstel voor een aantal goede voornemens die heel goed haalbaar zijn en die afzonderlijk zijn in te zetten, maar als geheel een wereld van verschil zullen maken. Haalbare voornemens dus en geen crashdieet voor ondernemers, maar een verandering van ingesleten patronen. Net als bij de overbodige kilo’s is dat beter vol te houden en bovendien de methode met blijvend effect.

Achteruit kijken

Vanaf nu gaan we alleen nog achteruit kijken om een belastingaangifte te doen én om er wat van op te steken. Wat achter ons ligt is geweest en laat zich niet meer veranderen. Wat vandaag gebeurt en wat eraan komt, daar kunt u nog wat mee. Toch moet er een administratie worden gedaan en het liefst zo efficiënt en actueel mogelijk. Goed voornemen nummer 1 is daarom het optimaliseren van administratieve processen en het elimineren van overbodige werkzaamheden om er daarmee voor te zorgen dat uw administratie een bron van actuele informatie wordt.

Opzij kijken

Met opzij kijken bedoel ik: kijk naar de actualiteit. Wat kunt u doen om uw rendement (of uw liquiditeit of uw humeur) vandaag nog te verbeteren. Stop dus met zaken die niets toevoegen aan het geheel. Bent u ook een groot deel van de dag met bijzaken bezig, in plaats van met hoofdzaken? Veelal is het simpelweg een keuze om dat te veranderen, mits u daarin duidelijk bent. Goed voornemen nummer 2 is: beperk u zoveel mogelijk tot de hoofdzaken, of anders gezegd “cut the crap” en ga doen waar u goed in bent en waar u energie van krijgt. U zult zien dat uw energie op anderen overslaat, met alle positieve gevolgen van dien (personeel presteert beter, acquisities gaan beter, etc.). Niet te vermijden bijzaken laat u bij voorkeur aan anderen over.

Vooruit kijken

Weet wat u te wachten staat. Hoe kunt u bepalen of datgene wat u achter en naast u ziet, goed of niet goed is als u daar zelf geen verwachting van heeft. Goed voornemen nummer 3 is dat u nu eindelijk eens met uw begrotingen aan de slag gaat. Dit is een goed voornemen waar u nú al mee kunt beginnen. Begin eens met de cijfers over 2015 en over de eerste 10 of 11 maanden van 2016. U heeft hiermee een goed referentiekader. Gebruik deze cijfers om een begroting per maand voor 2017 te maken. Als u dan in beeld heeft hoe 2017 er uit gaat zien als u op de bestaande voet verder gaat, kunt u in deze begroting uw plannen gaan verwerken. Het simpelweg inzichtelijk maken van bijvoorbeeld uw kosten maakt al dat u kritisch gaat kijken of dat allemaal wel nodig is of dat sommige contracten herzien moeten worden. Ook een kritische blik op uw omzet, gerelateerd aan uw capaciteit, kan heel verhelderend werken. Kijk wat kleine veranderingen voor effect op het geheel hebben en kijk of grote veranderingen tot de gewenste effecten leiden. Met deze begroting heeft u uw eigen referentiekader gemaakt om voortaan wel grip op uw onderneming te krijgen.

En nu: volhouden

Zoals altijd met goede voornemens zit de kracht in het volhouden. Als u de eerste drie maanden volhoudt, weet u niet meer anders en is het een kleine moeite gebleken om zaken anders en beter te gaan regelen. En niemand beweert hier dat u dat allemaal alleen moet gaan uitvogelen. Een kleine investering kan vaak al wonderen doen. Kort samengevat: zorg nu voor een goede begroting, regel op een eenvoudige en efficiënte manier uw maandelijkse informatie, analyseer deze en doe er wat mee.  Oftewel om de parallel uit het begin nog even aan te halen: uw onderneming moet minder en gezonder eten en meer sporten.

Hoe moeilijk kan het eigenlijk zijn?