start1-250x150

Klaar voor de start?

Ja! Je hebt voor jezelf het besluit genomen om nu dan tóch de grote stap te zetten en verder als ondernemer door het leven te gaan. Onder het motto: “Nu of nooit” of “Je kunt alleen spijt hebben van zaken die je NIET hebt gedaan”. Ik kan je alleen maar feliciteren met deze stap en zal proberen om er met een paar onderwerpen achter te komen of je écht al zo ver bent.

Want voordat je ondernemingsplannen gaat schrijven, financiering gaat regelen en je je gaat verdiepen in de formaliteiten die je moet regelen (KvK, Belastingdienst), moet je een aantal zaken duidelijk op een rijtje hebben.

Allereerst de belangrijkste vraag: wie zit er op mij te wachten? Dat klinkt misschien een beetje negatief, maar zo is het niet bedoeld. Je kunt als ondernemer álles voor elkaar hebben en je vak nog zo goed beheersen, uiteindelijk zal er iemand voor moeten betalen.  Er moet dus verkocht worden en omzet worden gerealiseerd. Als er geen omzet is, dan stopt alles. Dus: hoe ga je zorgen voor (voldoende) klanten en omzet. Niet alleen in de opstartfase, maar vooral ook over een langere termijn. Kun je er mee omgaan dat dit een vast onderdeel van je routine wordt en dat je hiervan serieus wakker kunt liggen? Pas als je hierop een passend antwoord hebt, heeft het zin om door te gaan met je plannen.

De volgende vraag die je jezelf moet stellen is: wat heb ik maandelijks nodig om van te leven? Laat de gedachte los dat je minstens het nettoloon wilt ontvangen dat je nu van je werkgever krijgt. Ook al verdien je dat met je onderneming, dat wil nog niet zeggen dat je het ook kunt opnemen. Vaak duurt het een tijdje voordat er genoeg winst (of geld) overblijft om privé royaal van te leven. Ook gebeurt het vaak dat een onderneming harder groeit dan gedacht en dat daarvoor veel geld nodig is. Vergis je er niet in dat een snelle groei meestal ook veel geld vraagt. Dus kijk jezelf eens eerlijk in de ogen en vraag je af (en bereken) wat je écht nodig hebt. Het is helemaal niet erg om een tijdje wat minder uit te geven, als dit nodig is om je onderneming op gang te helpen.

Dan is er nóg een aantal zaken waar je aan kunt denken voordat je als ondernemer start. Hiermee begeef ik mij misschien een beetje op glad ijs, maar het is wél door de praktijk ingegeven. Het gaat hier namelijk over hoe je straks als startende ondernemer wordt benaderd door allerlei instanties, zoals de banken. Zolang je namelijk in loondienst ben en een (zogenoemd) vast inkomen en een goede baan hebt, wordt je op handen gedragen als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. Zodra je in het hokje “startende ondernemer” zit wordt dit allemaal wat minder vanzelfsprekend. Zo kan het in de eerste jaren van je ondernemerschap erg lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten, ook al kun je de bijbehorende maandlasten prima betalen.  Mocht het nou zo zijn dat je van plan bent om te gaan verhuizen, dan zou je kunnen overwegen om dat eerst te doen en je plannen een tijdje voor je uit te schuiven. Hoe lang je dan je plannen vooruit moet schuiven, valt natuurlijk te bezien. Een andere gedachte is om een tweede hypotheek op je huis te nemen als je bijvoorbeeld een overwaarde hebt, om dit vervolgens te gebruiken als startkapitaal voor je onderneming. Een goede timing is belangrijk, maar ik zou dat liever doen dan mijn woning als onderpand geven voor een bedrijfsfinanciering.

Het zijn zo een paar onderwerpen die ik altijd aan de orde stel als ik met (aankomende) startende ondernemers spreek. Iedere situatie is natuurlijk verschillend en afhankelijk van de omstandigheden. Vaak is er in een gezin meer dan één inkomen en houdt één van de partners een vast inkomen. Wat ik maar wil zeggen is dat een onderneming beginnen meer is dan een ondernemingsplan schrijven en de formaliteiten regelen. Misschien is dat nog wel het eenvoudigste gedeelte.